美少女戰士討論區‧Pretty Soldier Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士

+4
雲海之音
星月之夢
collapsesnow
charzynee
8 posters

向下

[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 Empty [自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士

發表 由 charzynee 周四 6月 14, 2012 12:37 am

簡單咁介紹一下先,今次既作品係用PHOTOSHOP整既PIXEL ART。
整黎係想用喺我個GAME度既,要黎俾玩家揀角色用。

個GAME既內容主要係S代既,所以就參考左S代既OP喇。
如果大家仲記得,S代既OP一開頭係幾位戰士企喺石柱上面既,
就好似沈睡中既戰士,要玩家控制去完成任務。

[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 7364773486_c3ab393fcf_n

回POST可睇大圖架~

**本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽**

charzynee
charzynee
管理員
管理員

文章數 : 245
注冊日期 : 2012-05-14

回頂端 向下

[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 Empty 回復: [自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士

發表 由 collapsesnow 周四 6月 14, 2012 9:28 am

完全讚好,樓主game都識整,真係利害。
Venus同Jupiter其實係米可以大隻D,細到好難睇。
內部戰士
內部戰士

文章數 : 53
注冊日期 : 2012-05-16

回頂端 向下

[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 Empty 回復: [自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士

發表 由 charzynee 周四 6月 14, 2012 3:00 pm

collapsesnow 寫到:完全讚好,樓主game都識整,真係利害。
Venus同Jupiter其實係米可以大隻D,細到好難睇。

Thank you^^
E個係50%
其實仲有個75%既VERSION,會大個少少,不過仲未整好。=P
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周六 6月 16, 2012 11:02 pm

真的利害,GAME真的很難整的..

丁真係勁呀,就像成個官方美戰GAME都能整出來~~

期待你完成=]

星月之夢
外部戰士
外部戰士

文章數 : 192
注冊日期 : 2012-06-16

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周六 6月 16, 2012 11:29 pm

星月之夢 寫到:真的利害,GAME真的很難整的..

期待你完成=]

過獎喇~
無記錯既話,你都有整過FLASH GAME架啵,都好勁呀^^
整E D GAME最鬼麻煩係「平衡」,AI又係好難整得好orz
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周六 6月 16, 2012 11:35 pm

charzynee 寫到:

期待你完成=]

過獎喇~
無記錯既話,你都有整過FLASH GAME架啵,都好勁呀^^
整E D GAME最鬼麻煩係「平衡」,AI又係好難整得好orz

係呀~都係交功課先整xd

是用ai畫的??畫得很像喔~

那game是自己打code還是什麼軟件?

星月之夢
外部戰士
外部戰士

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周六 6月 16, 2012 11:47 pm

星月之夢 寫到:

期待你完成=]

過獎喇~

幅圖係用PHOTOSHOP畫既,我指既AI係人工智能~
你講果個,我都用過,不過印象中,好似因為自己習慣左PS,所以俾我棄用Razz
我果兩個GAME係MUGEN同OPENBOR,都係自己打CODE既,無HTML、FLASH果D咁難。
所以對你黎講,應該好快上手XD
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周六 6月 16, 2012 11:54 pm

星月之夢 寫到:

期待你完成=]

過獎喇~

幅圖係用PHOTOSHOP畫既,我指既AI係人工智能~
你講果個,我都用過,不過印象中,好似因為自己習慣左PS,所以俾我棄用Razz
我果兩個GAME係MUGEN同OPENBOR,都係自己打CODE既,無HTML、FLASH果D咁難。
所以對你黎講,應該好快上手XD

哦哦~photoshop也畫得很美..

我大多畫畫是ai畫的..ps就汁圖和整banner多..

冇html同flash咁難??我覺得html算易了,那你就的不就是更易嗎?

丁是自學的?code是什麼code?

星月之夢
外部戰士
外部戰士

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周日 6月 17, 2012 12:19 am

星月之夢 寫到:

冇html同flash咁難??我覺得html算易了,那你就的不就是更易嗎?

我E+多數都係畫PIXEL ART,連BANNER都少整嚕~
ALICE,你就多D上黎POST下你D大作喇~
我果D真係好易,POST一段先:
SAILOR MARS普通拳擊:
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 雲海之音 周日 6月 17, 2012 12:19 am

感覺上很不錯呢~~
樓主很厲害呀~!!!
細圖來看覺得人也挺像的~
不過...看細圖的話,我覺得好像最近鏡頭的pluto和chibimoon不夠大...而且,pluto理應比mars高才對~?(不計她實際上是較mars高,就鏡頭遠近來看,我也覺得她應該高過mars才對~)
ps:很想快點看到完成品呢,不知道是怎的呢~

ps:遙滿和venus、jupiter的情況也一樣,感覺上,遙滿都應該大點,現在看到大圖,感覺上遙滿和pluto都很小......(可能放在一起的感覺會比venus、jupiter和mars矮)
雲海之音
雲海之音
內部戰士
內部戰士

文章數 : 75

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周日 6月 17, 2012 12:24 am

星月之夢 寫到:

我E+多數都係畫PIXEL ART,連BANNER都少整嚕~

真的!!就這樣看也明白,謝謝丁的教學~

那是在軟件中寫code嗎?畫好又怎樣放進軟件中?

export又是什麼檔案?

PIXEL ART我倒沒用過~丁是用mouse畫的還是用畫版畫?

我在ai也只是mouse拉線畫而已~

沒有什麼大作啦,最大的作品也post在網站而已~

其實我也好喜歡丁的作品~所以也很支持丁的壇=]

星月之夢
外部戰士
外部戰士

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周日 6月 17, 2012 12:54 am

雲海之音 寫到:感覺上很不錯呢~~
樓主很厲害呀~!!!
不過...看細圖的話,我覺得好像最近鏡頭的pluto和chibimoon不夠大...而且,pluto理應比mars高才對~?(不計她實際上是較mars高,就鏡頭遠近來看,我也覺得她應該高過mars才對~)

ps:遙滿和venus、jupiter的情況也一樣,感覺上,遙滿都應該大點,現在看到大圖,感覺上遙滿和pluto都很小......(可能放在一起的感覺會比venus、jupiter和mars矮)

多謝雲海>v<
其實大大話話都HEA整左2個月,似係應該既:P
其實pluto同chibimoon對mars同mercury係1:1,自己太懶所以無將pluto同chibimoon放大><
不過唔知點解,我點加高pluto,睇上去都係細粒過mars,可能係pluto太深色?
遙滿應該係最遠既,但係同樣都係對venus同jupiter 1:1,可能係我加高左遙滿,所以細粒左?

星月之夢 寫到:
星月之夢 寫到:

PIXEL ART我倒沒用過~丁是用mouse畫的還是用畫版畫?

mugen既code唔洗用咁多特別既軟件,都係用windows既記事本開。
入圖就要用軟件既,叫做fighter factory,有時仲可以攞黎做gif圖。
export檔案??係匯出檔案咁解嗎?
我都想要塊畫版>< e+都係用mouse畫咋~
你d作品咁靚,你又好俾心機整,叫做大作架喇~
係啵,加入友情鏈結好嗎?^^
多謝你鐘意我d作品同你既支持呀~
我地可以多d交流一下 [自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 3458505197
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 盧佩玲 周日 6月 17, 2012 12:57 am

哇,畫得很生動啊~
其實我也很喜歡s op開頭戰士站於柱上的場面~
感覺很神秘的感覺~XDD
而且製作遊戲真的不簡單啊~
加油啊,期待樓主的作品~XDD
盧佩玲
盧佩玲
內部戰士
內部戰士

文章數 : 11
注冊日期 : 2012-06-17

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周日 6月 17, 2012 1:05 am

盧佩玲 寫到:哇,畫得很生動啊~
其實我也很喜歡s op開頭戰士站於柱上的場面~
感覺很神秘的感覺~XDD
而且製作遊戲真的不簡單啊~
加油啊,期待樓主的作品~XDD

多謝:D
我都好鐘意呀,好有FEEL XD
最近整緊MUGEN既MOON,相信遲幾日應該有作品更新架喇^.<
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周日 6月 17, 2012 1:07 am

雲海之音 寫到:感覺上很不錯呢~~
樓主很厲害呀~!!!

多謝雲海>v<
其實大大話話都HEA整左2個月,似係應該既:P
其實pluto同chibimoon對mars同mercury係1:1,自己太懶所以無將pluto同chibimoon放大><
不過唔知點解,我點加高pluto,睇上去都係細粒過mars,可能係pluto太深色?
遙滿應該係最遠既,但係同樣都係對venus同jupiter 1:1,可能係我加高左遙滿,所以細粒左?

星月之夢 寫到:
星月之夢 寫到:

mugen既code唔洗用咁多特別既軟件,都係用windows既記事本開。
入圖就要用軟件既,叫做fighter factory,有時仲可以攞黎做gif圖。
export檔案??係匯出檔案咁解嗎?
我都想要塊畫版>< e+都係用mouse畫咋~
你d作品咁靚,你又好俾心機整,叫做大作架喇~
係啵,加入友情鏈結好嗎?^^
多謝你鐘意我d作品同你既支持呀~
我地可以多d交流一下 [自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 3458505197

對啊,就是匯出檔案的意思,it人叫慣export..

軟件名叫fighter @@(雙眼發光)xd

這一點我便要向丁學習了..因為沒學過~

交流很歡迎啦,我們那麼久沒聊=]

話說我沒了你msn,你再加我?

MOON_YING0 @ HOTMAIL.COM

友情鏈結緊好啦~你給我logo=]

我logo:[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 Logo

但好像常死圖..

星月之夢
外部戰士
外部戰士

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周日 6月 17, 2012 1:14 am

星月之夢 寫到:

我logo:[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 Logo

但好像常死圖..

竟然咁都唔放過,真係服左你=V=

岩岩先玩番MSN,有D唔慣新版><
已加^.<

友情鏈結就咁啦:
[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 Th_logo

我photobucket個A/C都滿左,好驚D圖死哂
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周日 6月 17, 2012 1:18 am

星月之夢 寫到:

但好像常死圖..

竟然咁都唔放過,真係服左你=V=

岩岩先玩番MSN,有D唔慣新版><
已加^.<

友情鏈結就咁啦:
[自畫] Sailor Moon S OP - 沈睡的戰士 Th_logo

我photobucket個A/C都滿左,好驚D圖死哂

見到你了..新版係指WIN7?

下次我更新網站放埋上去=]

星月之夢
外部戰士
外部戰士

回頂端 向下

發表 由 小霖 周二 6月 19, 2012 11:28 pm

樓主很犀利,其實整的步驟是怎樣的?
先畫了再寫CODE??
個GAME幾時有得玩??

小霖
內部戰士
內部戰士

文章數 : 14
注冊日期 : 2012-06-19

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周三 6月 20, 2012 12:09 am

星月之夢 寫到:

見到你了..新版係指WIN7?

下次我更新網站放埋上去=]

係,改個名都麻煩過人= ="|||
我見到個LINK喇,麻煩哂呀^^

小霖 寫到:樓主很犀利,其實整的步驟是怎樣的?
先畫了再寫CODE??
個GAME幾時有得玩??

多謝^^ 其實有好多FANS都好犀利既~

步驟都唔少,不過有DEMO就方便好多,加加減減就可以喇。
通常我會畫左幾幅圖先寫CODE既~

幾時玩得,就要睇下邊隻喇,MUGEN果隻已經出左幾個角色,ARCADE果隻就已經構思好+整緊圖。
遲幾日將會更新SAILORMOON(MUGEN角色),只係差D動畫同一兩招絕招就100%完成。^^
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 elvisng 周五 8月 03, 2012 10:55 am

Smile 哇。。。 是自製遊戲

elvisng
內部戰士
內部戰士

文章數 : 10

回頂端 向下

發表 由 jajamoon 周二 8月 07, 2012 1:19 am

Great
jajamoon
jajamoon
見習戰士
見習戰士

文章數 : 4
注冊日期 : 2012-07-23

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章