美少女戰士討論區‧Pretty Soldier Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

替天行道!!! 替月行道???

+3
日青
neptune801
collapsesnow
7 posters

向下

替天行道!!! 替月行道??? Empty 替天行道!!! 替月行道???

發表 由 collapsesnow 周一 6月 11, 2012 12:44 pm

無聊感問下大家,

大家都知道SailorMoon係佢好長的開場白度,經常話自己要替月行道。
修改自替天行道。

大家有無試過係睇文章或者寫文果陣,原本想寫替天行道點知寫左替月行道?
總之就係滿腦都係替月行道…

我記得自己初初睇SailorMoon果陣,就試過幾次。
寫文寫左替月行道+睇文見人地寫替天行道以為人地寫錯 ︿︿"
總之就係比洗洗腦

結果要一段時間後,腦筋清醒返D先無事。
SailorMoon真係又愛又恨。
內部戰士
內部戰士

文章數 : 53
注冊日期 : 2012-05-16

回頂端 向下

替天行道!!! 替月行道??? Empty 回復: 替天行道!!! 替月行道???

發表 由 neptune801 周一 6月 11, 2012 1:42 pm

未試過把原本想寫替天行道點知寫左替月行道,
因為「替天行道」比起「替月行道」在我的印象中更深。

美戰中最令我印象深刻的是star代中Mercury,Uranus,Venus同Pluto對抗納利尼亞的那幾集。
neptune801
neptune801
內部戰士
內部戰士

文章數 : 46
注冊日期 : 2012-06-04

回頂端 向下

替天行道!!! 替月行道??? Empty 回復: 替天行道!!! 替月行道???

發表 由 日青 周一 6月 11, 2012 7:00 pm

真係未試過,
一來我不太寫戰鬥場面...
二來,因為她們的開場白太長,
所以基本上我都應該唔會寫落文章內,哈哈
日青
日青
內部戰士
內部戰士

文章數 : 23
注冊日期 : 2012-06-05

回頂端 向下

發表 由 collapsesnow 周一 6月 11, 2012 7:07 pm

回日青,我想日青你誤會了我的意思。
我指的係寫學校D作文果陣,原本想寫"替天行道",點知寫左"替月行道"。
不是寫Sailor Moon的同人小說 (我好怕寫文~~)
不過都多謝你的留言。
內部戰士
內部戰士

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周一 6月 11, 2012 7:56 pm

嗯,我都好少遇到ED情況,有少見到/用到「替天行道」E個詞彙。
不過,見到果陣又唔會諗到「替月行道」既~

另外,可能我係睇日文原版既關係,加上美戰好似比較少洗腦位,所以唔會有洗腦既情況出現,反而睇其他動畫會有。

最印象深刻除左戰死之外,就係S第108話阿兔飲醉酒講布甸相對論XD
charzynee
charzynee
管理員
管理員

文章數 : 245
注冊日期 : 2012-05-14

回頂端 向下

發表 由 日青 周一 6月 11, 2012 11:08 pm

collapsesnow 寫到:回日青,我想日青你誤會了我的意思。
我指的係寫學校D作文果陣,原本想寫"替天行道",點知寫左"替月行道"。
不是寫Sailor Moon的同人小說 (我好怕寫文~~)
不過都多謝你的留言。

原來我GET錯左,仲要錯得好離譜 Shocked
頭先恰眼訓,將題目睇左做"會唔會將替月行道寫左做替天行道",
加上之前成日寫同人文,
所以"美戰+作文=同人文"呢條式已經係我腦內紮根哈哈哈
日青
日青
內部戰士
內部戰士

文章數 : 23
注冊日期 : 2012-06-05

回頂端 向下

發表 由 collapsesnow 周二 6月 12, 2012 12:18 am

原來日青的美戰毒中得比我更加深,更加嚴重。
甘拜下風。~~~ 替天行道!!! 替月行道??? 3458505197
內部戰士
內部戰士

回頂端 向下

發表 由 雲海之音 周日 6月 17, 2012 12:04 am

其實我又真的沒試過把替天行道寫成替月行道呢......
是看到和月亮、兔仔有關的東西會不自覺想起美戰~
也許自己本身有寫美戰的同人小說,所以每天有空(坐車也好,睡覺也好),腦裡盡是跟美戰有關的IDEA~<---最近在修文,所以會常想起文中的情節~
雲海之音
雲海之音
內部戰士
內部戰士

文章數 : 75
注冊日期 : 2012-06-16

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周日 6月 17, 2012 12:15 am

其實正寫係替天行道...

但係美戰中就係替月行道,因為sailor moon,moon就是替月行道xd

而我們真實世界是替天行道吧~

另一話題,其實好像是替月行動?!

我聽起來好像是動..

星月之夢
外部戰士
外部戰士

文章數 : 192

回頂端 向下

發表 由 盧佩玲 周日 6月 17, 2012 1:21 am

沒試過指替天行道當作替月行道~
印象中替天行道很像是Sailor V說過的開場白..
盧佩玲
盧佩玲
內部戰士
內部戰士

文章數 : 11
注冊日期 : 2012-06-17

回頂端 向下

發表 由 雲海之音 周日 6月 17, 2012 1:28 am

我其實小時候也覺像"動"~
不過...可能是受到"替天行道"的主觀影響,現在多認為是"道"~
雲海之音
雲海之音
內部戰士
內部戰士

文章數 : 75

回頂端 向下

發表 由 星月之夢 周日 6月 17, 2012 1:53 am

但漫畫是寫道的?

好像也是道比較合理@@

星月之夢
外部戰士
外部戰士

文章數 : 192

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章