美少女戰士討論區‧Pretty Soldier Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個??

3 posters

向下

豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個?? Empty 豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個??

發表 由 collapsesnow 周四 6月 07, 2012 9:09 am

豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個??

疑點

係動畫SS結局,豆釘兔同艾利斯分離那個部分簡直催淚。我最初想 分離的責任在艾利斯身上,他有守護夢想森林的責任所以得與豆釘兔分開,得閒返下黎。豆釘兔就好可憐,無做錯事但被迫與心上人分離,重要無限期感等待,令人同情。 豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個?? 2235026240

但係,係SailorStars度,豆釘兔自己返去30世紀度。E+睇返,我問"感艾利斯點算呀??"。不是嗎?即使艾利斯去左夢想森林,但時空上都係20世紀。萬一萬一,艾利斯抽空返黎想探下豆釘兔,點知驚覺女朋友去左未來,未來世界不同於其他國家地區或夢想森林,不能乘飛機到或用某些神奇通道去到。艾利斯應該無穿過時空能力,分分鐘他只有乖乖地等10個世紀。那樣米變左係豆釘兔拋下艾利斯,分離的責任反而在豆釘兔度。情勢完全相反左。 =3="

推測結局(壞方向)

想到E度就開始推測事情的結局-豆釘兔同艾利斯感情的結局。先說說我的壞方向推測。艾利斯真的沒有時空能力,他不想等10個世紀,覺得豆釘兔拋棄左佢,佢無曬對豆釘兔的感覺,然後自己找個另一個女仔同開始另一段感情。甚至因為失戀的心理創傷太大,艾利斯直情對戀愛無興趣,返去夢想森林孤獨終老。 (瘋狂中)︿︿"

另一方面,豆釘兔返去30世紀後一直係度等,等一早變了心,5會出現的艾利斯同佢重逢。一係豆釘兔等到死都等5到。一係都對艾利斯死心,然後找個另一個男仔同開始另一段感情。結果E段戲劇性的感情戲劇地結束,無好結局。

推測結局(好方向)

假設大家都不反對我疑點中的推論,相信大家都一定不滿意以上壞方向的推測結局(包括我自己)。所以我盡力向好方向推測,暫時有2個版本。

一,

雖然話艾利斯無穿過時空能力,但Pluto有呀馬。艾利斯可以向Pluto求助,直接穿過時空到30世紀同豆釘兔重逢。這樣都不錯~~ 豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個?? 2235026240

但有問題,Pluto無見過艾利斯,未必願意幫助。即使有在未來的豆釘兔同亞兔確認,Pluto可能都覺得艾利斯始終係20世紀的人,穿過時空又永遠留在30世紀是有問題而不同意。所以可能不成事。加上,艾利斯穿過時空代表他的夢想森林在10個世紀內無人看守,強迫艾利斯在夢想森林同豆釘兔之間作出選擇,似乎太殘忍。

二,

E個係我自己比較接受的推測。

雖然話,艾利斯不能穿過時空而必須等待10個世紀直至30世紀。對正常人的時間觀(即使人不會死),這是超長時段,簡直精神的折磨.但是,對艾利斯可能不是這樣計。還記得嗎?動畫中有段艾利斯同亞衛相見的畫面,背景的羅馬建築是完整的,這樣我假設那時候是羅馬時期,約2000年前(約20個世紀前)。但是,儘管過左感長時間,艾利斯個樣幾乎無變過。

我假設艾利斯的身體成長階段與正常人一樣,有青春期同外表改變,只除了壽命。也不同於其他Sailor戰士-身體成長到一階段停止。我5記得準確艾利斯SS中的年齡但肯定少過15。在青春期內艾利斯的身體變化應該幾大下,常人一年後已經差很遠。但艾利斯個樣幾乎無變過。所以我斷言艾利斯的一年大於常人的20個世紀。

大約估計艾利斯的時間觀後一切就明朗。即使豆釘兔一返返去未來,艾利斯同一時間好想見返豆釘兔。對他而言,他只需等最多6個月就可見返30世紀豆釘兔,以艾利斯同豆釘兔的感情之深,絕對不成問題。最多6個月(10個世紀)的等待對艾利斯應該不是太難受,之後是他們的重逢,最後大團圓結局。 豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個?? 2235026240

一切煩惱的根源在於穿越時空,但沒有穿越時空,豆釘兔同艾利斯就無法相遇,真諷刺。

collapsesnow 在 周四 6月 07, 2012 10:07 pm 作了第 1 次修改
collapsesnow
內部戰士
內部戰士

文章數 : 53
注冊日期 : 2012-05-16

回頂端 向下

豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個?? Empty 回復: 豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個??

發表 由 charzynee 周四 6月 07, 2012 12:02 pm

弱弱的飄過~~
或者豆釘兔已經同左Perle(貝魯魯?)一齊LU~V~
charzynee
charzynee
管理員
管理員

文章數 : 245
注冊日期 : 2012-05-14

回頂端 向下

豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個?? Empty 回復: 豆釘兔同艾利斯,係邊個拋下邊個??

發表 由 collapsesnow 周四 6月 07, 2012 8:39 pm

sor,5係好明"弱弱的飄過~~"的意思,charzynee你"路過"?
豆釘兔已經同左貝魯魯一齊?charzynee你指係現在定未來??
現在的話無理由喎,豆釘兔同貝魯魯分別之後都無聯絡(may be .\/.)
我覺得佢地都未去到情人的階段.
未來的話.....貝魯魯有穿越時空的能力嗎?若然貝魯魯要追豆釘兔,我想佢有同艾利斯的問題.相比之下,豆釘兔同貝魯魯相處時間比較短,所經歷的事又比較少.我估佢會早D放棄等待囉....
(係劇場版先出場係差D囉.....) XP
內部戰士
內部戰士

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周四 6月 07, 2012 11:31 pm

無錯,反正意思差唔多嘛~
飄過好似優雅D嘛 (駁打><

我指未來~
雖然我鍾意豆釘兔X艾利奧斯,但我更鍾意豆釘兔X貝魯魯,因為佢地年紀更加相近,更加相襯。

睇到BLACKHOLE最後,就會覺得理論上 艾利奧斯>>>貝魯魯
但係其實我覺得BLACKHOLE係外傳多過劇場版,似係一個平行時空,如果唔係點解PLUTO會喺度呢?
如果喺平行時空,我會希望豆釘兔X貝魯魯。^^
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 collapsesnow 周五 6月 08, 2012 9:13 am

55,無錯無錯,charzynee係隻優雅的鬼~~~
駁打??? 差不多啦 ︿︿"

豆釘兔X貝魯魯呀,比多D相處的時間佢地,都有可能的。正所謂患難見真情。

我好欣賞豆釘兔同艾利斯在動畫中相處片段,睇到哭喔。而且我係好受歌曲影響,我超鐘意月亮下禱告,連帶我我偏好豆釘兔同艾利斯。

得閒我就想下貝魯魯有咩方法可以同未來的豆釘兔見面。不過BLACKHOLE的時空真係比PLUTO弄到好亂,難度好高。我自己都係當佢係SS尾至豆釘兔返去未來之間,反正PLUTO幾時復活係動畫度無交代。豆釘兔又無叫獨角馬幫手。
而且貝魯魯出場時間少,資料好少。
內部戰士
內部戰士

回頂端 向下

發表 由 charzynee 周六 6月 09, 2012 12:25 am

嗯嗯嗯SOSHY

首歌真係好好聽,而且配合個ED,成個意境好出。
艾利奧斯既祭師身份同豆釘兔既公主身份都好合襯。
之前睇莉希妮利亞想dap艾利奧斯果集,真係好笑,咁大年紀想食嫩草XD

喺動畫入面,PLUTO喺S代最尾果集雖然復活左,但係無同URANUS、NEPTUNE一齊,亦無再見過佢地,因為去到STARS第一集URANUS、NEPTUNE對PLUTO既出現感到驚愕。
眾所周知,SUPERS係S之後,STARS之前,按以上所講,期間
PLUTO應該無同URANUS、NEPTUNE一齊過。
所以
BLACKHOLE如果係順住劇情去既話,PLUTO唔應該出現。
但PLUTO偏偏就有出現,真係騎呢。咁點解唔安排埋SATURN出現,直頭當BLACKHOLE係外傳咁做呢? E個係一個謎(又駁打><
charzynee
charzynee
管理員
管理員

回頂端 向下

發表 由 小霖 周三 6月 20, 2012 12:25 am

較正常的想法:
如果以漫畫版的角度去看這件事,我反而覺得艾利斯是不屬任何時空的,
漫畫有一幕是CHIBIMOON KISS 艾利斯,
而艾利斯醒過來時的第一句說話是:倩尼迪公主......
但是,他在看著CHIBIMOON的同時,他眼裡所看到的長大了的LADY,
看到這一幕時,我曾懷疑,到底艾利斯是不是認識還在未來的LADY女王在先,
而艾利斯所找的"懷著美好的夢想,愛月光的光輝保護,有公主身份的倩尼迪公主"其實就係指小時候的SMALL LADY? <是受未來LADY女王所託的嗎?
而最重要的是,雅雷史安到底在什麼地方?
如果艾利斯是地球王子的祭司,那麼,他所"飛"去的地方又是那裡??
要是同一時空,都是守護地球的話,那麼,就用不著"離開"呀,
所以我有想過,其實艾利斯是存在在一個比SMALLADY的三十世紀更遠的未來,
而他跟LADY女王其實早就在一起,所以,他才會很堅定地說日後會再見面

惡搞的想法:
艾利斯某程度上都是地球王子的下屬,艾利斯所屬那處,阿衛唔可能唔知道的,
所以,我覺得如果艾利斯是所屬三十世紀,那麼,就直接叫艾利斯入贅便好了,
反之,要是艾利斯真的是存在於二十一世紀,而PLUTO不准過去的人入贅到未來去,
那麼,安迪美奧親王直接把女兒嫁到過去的世紀便可以了,
按照道理,同一個人不可存在於同一個時代,那麼,就叫阿兔和阿衛遲一點才生吧!
反正豆丁兔都已經九百幾歲命,等她BYE BYE左後才生都未遲吧!

小霖
內部戰士
內部戰士

文章數 : 14
注冊日期 : 2012-06-19

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章